follower

Friday, February 11, 2011

tIps p0t0ng kUkU

assalamualaikum...

salam sayang buat readers sekalian..
pejam celik pejam celik da seminggu da ade kat IPTI ni selepas bercuti raye cine ari tu..
kejap betol mase berlalu..
ari ni 12.02.2011..sat ja rase...da xsampai sebulan lagi nak berPBS plak..haddoiii....malasnye la rase...


agak lame tak menaip rase kekok n cam siput lak tika menaip....(padahal baru 2 3 ari xpos entri,,nampak sgt memang sebelum ni menaip macam semut..sebab semut jalan laju cikit dari ciput khinzir..)huhu..

ok da da tika..da malalot..hihi..entry kali ni senanye tika nak kongsi-kongsi pasal tip memotong kuku...2 3 ari lepas tika ada pinjam buku yang di 'suggest' kan oleh kak long kat kelas tika..shaima..tajuk buku ni, SOAL JAWAB REMEH TEMEH TENTANG TAHARAH..bagus betol buku ni..macam-macam perkara yang kecil-kecil yang sebelum ni tika tak tau, tika da blaja banyak jugak bende...insyAllah..kalau ada mase, tika akan pos kat blog ni yer....so, untuk entry ni, tika share pasal tips potong kuku dulu ye...
sebelum ni, tika ade la tau tertib potong kuku yang disunatkan tu kan...
lau yang tika selalu amalkan tu, macam urutan ni:
  1. jari telunjuk tangan kanan
  2. jari manis tangan kanan
  3. jari kelingking tangan kanan
  4. ibu jari tangan kanan
  5. jari hantu tangan kanan
  6. jari telunjuk tangan kiri
  7. jari manis tangan kiri
  8. jari kelingking tangan kiri
  9. ibu jari tangan kiri
  10. jari hantu tangan kiri
tapi kan bila tika bace buku ni, xde plak yang ni..
tika pun tak pasti mane tika blaja bende ni dulu..hihi...
so, mengikut buku ni, ada 3 cara dan tertib potong kuku..ni diambil dari Kitab Al-jawhar al-Mawhub wa Munabbahat al-Qulub,karangan Syeikh Ali bin Abd.Rahman al-Kelantani..jom tengok 3 cara ni..:

cara 1..
  1. jari kelingking tangan kanan
  2. jari hantu tangan kanan
  3. ibu jari tangan kanan
  4. jari manis tangan kanan
  5. jari telunjuk tangan kanan
  6. ibu jari tangan kiri
  7. jari hantu tangan kir
  8. jari kelingking tangan kiri
  9. jari telunjuk tangan kiri
  10. jari manis tangan kiri
cara 2
  1. jari telunjuk tangan kanan
  2. jari hantu tangan kanan
  3. jari manis tangan kanan
  4. jari kelingking tangan kanan
  5. ibu jari tangan kanan
  6. jari kelingking tangan kiri
  7. jari manis tangan kiri
  8. jari hantu tangan kiri
  9. jari telunjuk tangan kiri
  10. ibu jari tangan kiri
cara 3
  1. jari kelingking tangan kanan
  2. jari manis tangan kanan
  3. jari hantu tangan kanan
  4. jari telunjuk tangan kanan
  5. ibu jari tangan kanan
  6. ibu jari tangan kiri
  7. jari telunjuk tangan kiri
  8. jari hantu tangan kiri
  9. jari manis tangan kiri
  10. jari kelingking tangan kiri

3 cara ni la yang dinyatakan dalam buku ni..tapi ni kan sunat je kan...mane-mane cara kita potong kuku pon rasenye boleh je.asalkan niat kite memang nak bersihkan diri kite kan...tapi bila tika tengok-tengokkan 3 cara ni, yang lebih senang cara dan tertib yang ketiga tu lakan..mudah nak ingat..so, lepas ni, bolehla amalkan tips potong kuku yang tika kongsi ni kan...selamat beramal...




No comments:

Post a Comment

my ♥,,,

Search This Blog

Loading...