follower

Friday, March 11, 2011

PBS 3-sk mulong 2

as salam..
shai,tika n ain.
pbs at sk mulong 2.
6 mac-10 mac.
waduh waduh waduh...
lamenye tak update blog..
maklum la berPBS..
busy la katekan..
busy ke PBS??
busy woooooo..
PBS kali ni tika sangat la busy..
tapi bukan busy dengan sekolah,
busy nye dok bejalan je,,,hihi

pbs kali ni tika wat ngan 4 owang kawan tika.
ari tu masa plan nak wat kat ganu..
las-las,,
kelate tanah airku juga jadi pilihan..
huhu

da lame tak naip ni,
rase malas nak naip panjang.
tika nak upload pic-pic mase kat sk mulong 2.ni skolah tika ber PBS dengan shaima,,

jom tengok pic..
ni pic mase tika kena relief kelas 6 rajin..
ni kelas ke 3 dari 4 kelas darjah 6.
agak susah jugak nak control kelas ni.
banyak menguji kesabaran kot...
mase ni,
cikgu diorang da bagi tugasan da.
diorang kene salin nota sains dai buku teks.
sebab masa banyak sangat,
diorang siap awal.
so tika pon wat la game radio rosak...
tau tak game ni macam mana?
meh nak citer.
mesti korang penah main kan game yang kene passing2
ayat or words kat kawan.
n then,
owang yang terakhir kene cakap balik ape maklumat sebenar
yang owang pertame dapat.
macam tu la game radio rosak ni.
tapi tika tukar sket.
ni bukanla idea tika.
tika amik dari aktiviti ldk yang slalu dibuat kat maktab.
kan biase kita sampaikan ayat pemintal lidah or tounge twister kan.
tapi masa tika wat tu,
tika just bagi gambar kartun yang tika lukis.
lepas tu,
owang pertama kena la ingat n gitau owang blakang macam mana bentuk kartun tu.
las skali,
kita boleh tengok owang yang terakhir lukis gamba tu balik
sama atau tak..
macam tu la..ha ni plak pic dalam kelas pra sekolah.
tika, shaima, n ain.
kami tiga orang kena relief budak prasekolah kot.
hihi.
bes gak la.
diorang ni dengar kata la lau nak dibandingkan dengan darjah 6.
tapi yang paling bes,
masa tika tengah rakam video dak-dak ni,
tibe-tibe, ade la sorang budak prasekolah ni terlepas cakap macam ni..
"sayo dok suko la cikgu baru.
meta cikgu bau.
meta cikgu baru.
sayo dok suko la tuka-tuka cikgu sokmo.."
haha..
terbaik la budak prasekolah ni.
baru 6 tahun da pandai complain kot..
tapi masa dia cakap dia ingat saye xdengar.
bila dia perasan tika dok tengok dia.
teus senyum-senyum dan terdiam.
hahaha.
kantoi suddaaa...
ni bukan kena relief.
tapi kami bertiga observe kelas pemulihan.
memang tugasan pbs sem ni xde kena mengena pon dengan pemulihan.
tapi
kebetulan sem ni,
tika n shy ada blaja subjek pemuylihan bahasa melayu dengan En.Jalil.
ain plak da memang opsyen pemulihan khas.
so kami terjah je kelas cikgu mie.
nasib baik cikgu mie sangatla spoting.
banyak sofcopy2 yang kami pow dari beliau.
hihi.
thanks cikgu mie..

kami.
dr kiri,
ain..
die dak IPSAH..
kenal mas kat sk mulong 2.
sangat peramah.
kire bes la kami buat pbs bersame walaupun baru kenal.
yang tengah tu tika la kan..
n yang paling kanan kak long..
hihi.
cik ma a.k.a shaima..
ni pic lam bilik guru.

walaupun ni la pbs yang paling mencabar bagi tika,
tapi banyak pengalaman baru tika dapat dari pbs kali ni.
guru besar sekolah da naikkan semangat baru untuk jadi seorang guru yang
berkesan serta berkualiti.
Puan Marilah dah buktikan yang pengorbanan seorang guru sahaja lah
yang mampu memastika seseorang guru itu berkesan dan bekualiti atau
sebaliknya.
so,
lepas ni,
apa pun cabaran yang dihadapi,
kena tempuhi dengan sabar dan yakin.
anggap anak-anak murid macam anak-anak kita atau anak
saudara kita sendiri.
sebab dengan anggapan macam ni sahaja lah
kita akan mengajar dengan lebih ikhlas dan bersungguh sungguh..

p/s: buat guru pelatih yang membace entry ni,
chaiyok2.
kita boleh lakukannya..
hihi..

as salam.

No comments:

Post a Comment

my ♥,,,

Search This Blog

Loading...