follower

Sunday, September 23, 2012

tarian lodeh mak lodeh versi saya


as salam.
lame nya tak update blog.
kerajinan tiada, sekadar datang menjengah sahaja.
hemm.
ape pon,
tika dah habis menjalani praktikum fasa 2.
alhamdulillah.
walaupun banyak suka duka semasa praktikum kali ni,
tapi perkara yang paling tika puas hati,
pada hari terakhir berada di sekolah kebangsaan taman suria.
berbalik pada tajuk entry.
agak menyampah membacanya.
kahkah.
walaupun sedar,
tapi tetap mau post dengan tajuk ni jugak.degil. (*,*) 
 sebenarnya,
tika ade masalah sikit semasa praktikum 2 ni.
malam ni kalau ada kerajinan tika update tentang masalah tu.
sebab masalah tu,
tika berpeluang mengajar murid-murid tarian lodeh mak lodeh.
opppsss.
bukan tarian lodeh mak lodeh.
tapi tarian dengan iringan lagu lodeh mak lodeh.
entahla tika pon tak pasti tarian pae yang sesuai nak dispesifikan tarian yang tika ajar ni.
ada kata zapin.
tapi tika rasa bukan.
sebab kalau zapin memang tika tak pandai pon.
sekolah akan buat karnival kokurikulum pada 22.9.2012.
sempena dengan karnival ni la,
ada pertandingan tarian, lakonan, action song,
bual bicara, dan nasyid.
kebetulan masa dekat sekolah,
tika terlibat dengan kelab kebudayaan,
jadi cikgu kelab ni minta tika ajarkan tarian,
kebetulan cikgu yang sepatot ajar perlu latih murid lain untuk action song.
menggunakan pengalaman yang ada,
tika menyambung ape yang dah cikgu tu ajar.
sebenarnya,
cikgu tu, atau tika panggil kak lin,
dah ajar hampir separuh tarian.
tapi sebab da hampir sebulan,
murid da lupa.
dalam masa tiga hari.
tika terpaksa ajar dari awal balik.
nasib baik,
tika ada idea.
dan ada sikit pengalaman masuk persembahan dan pertandingan tarian zaman sekolah dulu.
tika masuk masa tadika lagu ulik mayang,
darjah 1 lagu dikir puteri,
darjah 2 lagu arab,
darjah 5 lagu siti, tak ingat tajuk,
sekolah menegah tak ingat tingkatan berape tapi ade la masuk.
dekat maktab ada jugak masuk tarian tahun lepas masa ade pertandingan teater muzikal.
boleh la cedok ape yang ada untuk ajar budak.
dalam masa tiga hari,
tika memang betul-betul semangat nak murid ingat semua step.
mula-mula,
tika ajar separuh-separuh dengan harapan setiap penari tika tu,
mesti buat gerakan dengan sharp dan cantik.
sekali dekat2 hari terakhir tu,
ade banyak lagi step belum ajar,
jadi terpaksa minta murid ingat step saja,
asal diorang boleh buat sampai habis lagu.
kemas atau cantik belakang kira da masa tu.
pasal pakaian pulak,
kak lin ade sediakan pakaian untuk setiap penari.
tapi mula-mula tika tengok macam tak sesuai.
jadi tika masuk sendiri stor muzik,
macthing sendiri ape yang patot.
malam sebelum pertandingan,
tika g cari aksesori untuk penari perempuan.
mulanya,
tika teringin nak cucuk bunga-bunga.
tapi,
kedai banyak da tutup.
jadi tika beli ja apa yang ada,
tika beli cekap warne biru, ade rame-rame kaler silver.
nasib baik murah.
rm1.50.
terpakse keluarkan duit sendiri.
takpe leh simpan dan guna untuk murid lain lak nanti.
hihi.
lepas da beli,
tika rasa macam tak match kalau pompuan ade aksesori kat kepale tapi lelaki xde.
dah la kaler biru,
baju da match warne pink.
so,
tika amik inisiatif,
lukis bintang atas kertas biru dan gunting.
letak dekat songkok.
hasilnya,
memang awesome.
xde yang puji.
tapi dari respon cikgu-cikgu,
tika faham memang idea yang menarik.
kiki.puji sendiri.
suke!.
pagi kat sekolah,
sebelum pertandingan,
tika isau sangat.
tika lak yang nerves lebih.
semua tika yang handle kan.
memang la nerves.
lepas mintak murid salin baju,
tika pakai kan sampin,
pakai kan serempang,
yang pompuan,
nak kene ikat balik rambut walaupon mmg pakai tudung,
maklumla budak sekolah rendah belum reti melawa.
kene betulkan tudung, 
then,
make up n touch up sikit.
tika xberani nak make up tebal sebab sayang kulit budak-budak ni
suci lagi.
tak de jerawat.
kang kene make up ni abis muke.
hihi.
tika just make up bagi menyerlah sikit je la.
laki pakaikan lipbalm sikit.
tu pon menjerit marah.
sory anak murid cikgu.
xde niat nak tukarkan jantina awak pon,
sekadar bagi nampak berkilat sikit je.
sory-sory.
alhamdulillah, 
sebelum giliran diorang,
tika sempat curi-curi minta diorang berlatih.
geram jugam kat sesetengah cikgu yang  marah,
padahal giliran kami lambaaatttttt sangat lagi.
bia la,sifat dengki sentiasa ada dalam diri manusia.
masalahnya,
orang lain buat latihan boleh,
tu je motif geram.
huhu.
masa giliran diorang,
tika dok depan-depan,
bagi semangat,
cakap kat diorang buat yang terbaik macam praktis,
kalau tak ingat,
jangan panik,
teruskan step seterusnya,
ikut kawan sebelah,
yang paling bes,
masa pertandingan tu,
diorang senyum je,
dan ade sikit-sikit je yang xkemas,
alhamdulillah sekali lagi.
awak memang tak malukan cikgu.
betul orang kata kalau kita ajar dengan ikhlas,
dengan bersungguh hasil kita dapat walaupun tak la sehebat penari profesional,
tapi tika puas,
kami juara,
dan ada cikgu yang selalu ajar tarian sekolah dah merisik 3 4 orang penari tika.
syukran.
tika mesti teruskan minat tika ni di sekolah lain.
.........
senyum lebar.!
latihan tiga hari sebelum karnival
latihan sehari sebelum karnival
muka-muka nerves menanti giliran. ;)
saat-saat kemenangan. kebetulan cikgu tika sendiri di atas pentas.
yeyyy..kami juara..btw xcukup sorang lagi. dan bintang pon da tercabut. bila namenya budak. hem..

 kenangan paling manis di sk taman suria.
thanks semua yang beri kerjasama pada cikgu.
=)
 
 

No comments:

Post a Comment

my ♥,,,

Search This Blog

Loading...