follower

Sunday, February 13, 2011

pEtuA mEnjAgA rAmbUt..

assalamualaikum...

salam mesra kasih sayang buat reader
s sekalian..

rambut oh rambut..
.pic from google..

semalam da kongsi tentang perua menjaga kuku..ari ni, terbace plak tentang petua menjaga rambut di dalam buku yang sama..buke ape???haaa,,ni mesti xbace entry tika yang lepas kan..uhukk....(perasan nak owang bace semua entry kite lakk) lam buku SOAL JAWAB REMEH TEMEH TENTANG taharah ni, tika dapat banyak sangat informasi tau...bab-bab petua penjagaan diri pon banyak..k, ni tika kongsi ngan korang sume macam mane naj jage rambut lak k.. macam korang sume tau, rambut kan mahkota perempuan..mesti la kite nak mahkote kite slalu cantik n menawan kan..

now,let me let u
know..(curik lirik lagu FOR THE REST OF MY LIFE..)hihi..almaklum la saye xpandai berskiping ni..ehhh,,cilap,,berspeaking...huhu.. lam tips ni die lebih kepade pemakanan kite..care kite jage rambut melalui pemakanan kite untuk dapatkan rambut yang sihat dan bersinar-sinar bak kelip-kelip di malam hari gituh..huhu..

tips 1:
susu masam atau dadah.....eh.. cilap cilap lagi..bukan dadah la..dadih..tika lupe, dadah untuk tips dalam entry yang seterusnye..""tips nak gugurkan rambut'''''huhuhu.kite kene banyakkan makan dadih ni tau....lagipun bes kan dadih...so xde la susah sgt tips yang pertame ni..leh ikot,,leh ikot...

tips 2:
mengamalkan pemakanan sayur-sayuran segar...kite lah jadikan sayur-sayuran sebagai ulam lau yang memang suke makan sayur tu kan..yang jenis suke sgt2 sayur boleh la makan saje ke..lau yang xsuke, jangan isau,,.lam tips ni die xde kate pon sayur yang
berwarne hijau je, so korang xkan xmakan carrot, tomato dan sayur yang bukan kaler hijau???haaa..pk balik pk balik..ade tak sayur yang korang makan?mesti ade kan..so banyakkan makan sayur tu...lau suke makan carrot je, makan la ari2.baru rambut sihat dan kuat serta bersinar-sinar..

tips 3:
menggunakan minyak seperti minyak zaitun atau minyak b
ijian sebagai perasa untuk ulam dan sayur-sayuran anda..ok,,dapat tak tips ni??tapi lam buku ni, die kate jgn gune minyak ni untuk menumis..sebab nanti die akan mengubah struktur kimianye n jadi xberkhasiat n akan menambahkan masalah lain plak nanti..so ni mungkin bes la untuk owang yang xsuke sayur..boleh cuber wat salad dengan menggunakan minyak zaitun n minyak bijian ni.mane tau korang akan sukekan sayur selepas mencube..cubelah....

tips 4:
memakan kekacang seperti badam atau kacang tanah dan lai
n-lain...haaaa...ni plik,,,biasenya orang pompuan ni kurang suke makan kacang kan..katenye lau makan kacang nanti tumbuh jerawat kan..yang ni tika tak pasti la betol tak pendapat owang ni..sebab muke tika tak kire makan kacang ke tak ke same je.tetap naik jugak kat muke ni..mungkin len orang len kot kan..i don know la..tapi ikot buku ni, memang die kate dengan mekana kekacang ni rambut kite akan jadi lebih bersinar-sinar..so kene makan jugak la lau nak rambut cantik k..

tips 5:
memakan rumpai laut(seaweed)..ni bes.korang pernah makan x ru
mpai laut?bes..rase die masin2..(yang tika cube yang da dipacketkan macam ni)

pic from google..cube la..

tips 6:
memakan bijirin...banyak makan oat atau beras perang.....

tips 7:
memakan ikan berminyak....contohnya yang paling senang sardin..jagnan ingat ikan sardin tak berkhasiat tau..selain tu, leh gak makan ikan salmon, tuna n lau kita kat malysia ji ikan tenggiri suddddaaaa...huhu

ok da dapat tak korang??
leh la pas ni cube-cube ye....
sebenanye tika rase yang paling penting kite kene baaaaanyak minum air. yang tu yang paling penting..sebab air penting dalam badan kita tau..insyAllah nex entry tika cite pasal air lam badan lak ea...
daaaaaaaa...
MySpace..

No comments:

Post a Comment

my ♥,,,

Search This Blog

Loading...