follower

Sunday, February 13, 2011

sEoUl gArdEn,,hAlaL or hArAm???

assalamualaikum....

salam sayang dan salam windu buat readers sekalian....
kali ni korang mesti da tau entry tika pasal apa kan..huhu..mane tika tau korang da tau????(soklan terbodoh di arena blog ini..)

huhu....korang pon leh bace kan tajuk entry tika tuh...

haaaa..ni tika nak tanya pendapat korang la,,,SEOUL GARDEN 2 halal ke haram?...
sebelum tu, korang sume ni tau ke SEOUL GARDEN 2 menatang ape???
huhu..mesti tau kan..
lau ade yang tak tau tu, SEOUL GARDEN ni restoren makanan ala-ala steambot gituh....
tapi tika anggap korang sume da tau la kan..sebab rasenye SEOUL GARDEN ni FOFuLAr dalam kalangan students ni kan...bab-bab makan memang kita as student tau sesangat sangat la tau...besa la tuh...bila blajaq,,perot mesti diisi...ni lah prinsip hidup tika..hahaaa..tu yang badan makin ari makin mengambang tu kot..
tettttttttt.....

tengok da melalot jauh da..hihi..I ni memang suke bercerita u allllzz...
kalau bersembang ngan kawan-kawan tu, I je yang bercakap banyak..hihi..(minah kepoh)..
tetttttttttttt...

hem, bebalik pade SEOUL GARDEN ni..ade sesape ade maklumat n bukti yang sah ke pasal status restoren ni??MySpace
bukan ape..las week, tika n kengkwn tika g makan kat situ..
sebenanye, da lame kami plan nak g makan kat SEOUL GARDEN ni..pastu ade la sowang antara kami ni terbace kat blog mane tah pasal restoren ni HARAM..so kami takut la nak g, n terus cancel kan plan tu...but,, sari sebelum kitorang g tu, ade la classmate kami (abg jiji..bukan name sebenar..uhukkk..) da g makan kat situ dgn abg senior-senior..katenye..

so, bile kami tau tu, ape lagi..soalan-soalan cepu perak pun mule la keluar bertali arus dari mulut kami semua....terutama akakkkkk la kan...haaaa gituuuu...
bile disoal selidik tu, si abg jiji ni gitau la yang restoren tu halal..so ape lagi, hari tu jugak kami plan nak g makan kat SEOUL GARDEN n petang tu jugak kami lancarkan plan kami tuh..huhu..lancarkan tow..hamikk kau..ayaattt akaaakkkk..hohoho..

kat sane kami usha makanan sume macam ok je..xde pon tande tande ade makanan yang haram..tapi tu kami tengok dari luran la.. tak tau la plak dengan care sembelihan ke ape kan...lau makanan tu, yang ada macam fishball n adik beradik die yang len(yang macam yong tau fu tuh..)dan jugak ade ikan n ayam serta daging yang da diperap...

n pekerje die pon sume islam...yang makan mase kami gi tu pun kebanyakkan macam student la..n diorang muslim..so, kami dengan yakin makan dengan pelahapnya(mungkin akaakkkk sahaje)..sampaikan kami masing-masing mendapat gelaran mase ari tu..n tika macam biase memegang status PEMAKAN TERBANYAK..hahaha..not bad la kan status tu.....
ape yang menyebabkan tika terfikir n tertanye-tanye balik SEOUL GARDEN ni halal or haram selang beberapa hari selepas kami g makan tu..mase kat kelas,ade terdengar ura-ura yang kate SEOUL GARDEN ni haram..

n dengan rasa takut-takut + risau-risau+seram sejuk,,balik je bilik, tika terus on9 n cari la kat intenet tentang status restoren ni...memang ade jumpe banyak komen pasal ni..ade yang kate HALAL,,ade yang kate HARAM..tapi ramai yang kate HALAL coz diorang kate ade tande HALAL tu kat restoren SEOUL GARDEN yang kat PENANG.yang tempat tika p tu tika tak prasan plak...
tapi kan, tika ade terbace satu komen lam blog ape tah,,lam komen tu, die kate SEOUL GARDEN ni memang dikatekan HALAL, n mendapat status HALAL..tapi die kate dari pertubuhan yang tak disahkan oleh JAKIM..so maksudnye????korang rase macam mane???
kami da p makan da ri tuh..macam mane ye..
tapi ape pun, tika stil xkan berpuas hati selagi tak dapat maklumat betul-betul dari JAKIM..
untuk readers yang ade maklumat yang sah tentang status SEOUL GARDEN ni,, tika sangat-sangat mengaharap korang share maklumat ngan tika..at least tika rase lega sket walaupun da g makan kan sebab lau kompem haram da xkan g makan kat situ lagi pasni.tpa lau HALAL boleh g plak pasni..berbaloi-baloi baloiiiiii u alllzzz.......

ape pun ni pic kitorang kat SEOUL GARDEN ri tuh..akakkk tetap dengan garpu..
(tak berani pakai chopstik takut terbang habis mande2 atas meje tuh)

bile perut kenyang, posing time...
(lg sorang kawan tika xde lam pic ni,die juru camera mase ni)
haa...tengok,,macam mane xdapat status pemakan terbanyak..
tengok makanan depan akakkkk tu..huhu

suke suke jugak berposing, tapi senanye, lam ati tika ni risau woooo..kene haram kang..xpasai-pasai lak..
p/s: sape-sape ade maklumat tolong tau..tolong gitau..plz3....
n untuk makluman korang SECRET RESEPI halal tau..tika terjumpe maklumat tu mase cari pasal SEOUL GARDEN ni..

ok la..
daaaaaaaaa..
MySpace.



28 comments:

  1. xsilap la..saya perasan de logo halal pada kedai 2..tp xpasti siapa yg lulskan..nthen, klu ragu2 baik elakkan..ni namanya shubahah dalam agm islam..mungkin saya makan kt c2 wat kali terkahir bersama abg jiji..huhu

    ReplyDelete
  2. oh ye ke?awk la abg senior tu ye..hihi...
    ok2...so abg senior ni pon da ragu2 jugak ke?
    huhuhu

    ReplyDelete
  3. trjmpa blog awk...Seoul Garden penang ada yg halal and non-halal...
    Seoul Garden Plaza Gurney Penang halal
    http://jaipp.penang.gov.my/halal_katering.htm
    no.6...
    yg non-halal mmg xde islam pekerja dia...

    ReplyDelete
  4. klu kt bukit tinggi klang seoul garden x halal sbb ade serve daging babi so pe cer ni...!klu was2 lbh elok kite jgn mkn sbb bde 2 leh jd haram gak!ske sgt lagu kt blog u peace..... ;)

    ReplyDelete
  5. kpd incik y komen kat atas ni,,,,bol tu, lau was2 better jgn mkn la kan ...nan jd haram gak kan..suke lagu blog tika ea?lagu bitter heart zee avi.....tika pon suke..hihi

    ReplyDelete
  6. hello. saya search kat web halal jakim, http://www.halaljakim.gov.my/

    seoul garden penang gurney plaza saja yang dapat chop halal jakim. tempat lain tak dapat. kenapa? tak tau la

    ReplyDelete
  7. jngan main2 dgn isu halal haram ni sbb makanan jadi darah daging kite..lagi 1 try to avoid food prepared by non-muslim..kedai ni owner is non muslim but covered by hiring muslim workers..

    ReplyDelete
  8. ape yang saye tau, Seoul Garden Korean BBQ Malaysia tu tak halal. tapi kalo seoul garden yang lambang awak letak ni halal. Link yg tak halal nih
    http://www.facebook.com/pages/Seoul-Garden-Korean-BBQ-Malaysia/115260248489545?sk=info
    yang halal yang ini
    http://www.seoulgarden.com.my/klangvalley/seoul0.php

    ReplyDelete
  9. was2 tapi pergi jugak..dah makan kenyang was2 balik...hehe lucu betul..kalau da tanda halal yakin je la...kalau was2 dh jatuh haram hukumnye kan...len kali toksah pi makan lagi... =)

    ReplyDelete
  10. hehe..http://www.seoulgarden.com.my/outlets.php sini boleh tgk outlet mana ada HALAL certified, yg mana xde... yoroshiku-peace!!

    ReplyDelete
  11. hehee..sini http://www.seoulgarden.com.my/outlets.php boleh tau outlet yg HALAL certified or not...yg pasti, if ragu2, jatus haram ye, sbb syubhah..jadi kalau yakin, makan, tapi if ragu2, xperlu pg..hehe...nyway, nice blog here!!! :)

    ReplyDelete
  12. ok2..thanks ye awak....
    tika da tgk da.
    alhamdulillah,,kat cs jb pon halal..
    leh g mkn agi pas ni..hihi

    ReplyDelete
  13. so yg halal adalah di IOI MALL PUCHONG, KL FESTIVAL CITY and PLAZA PANTAI. sekian..

    ReplyDelete
  14. yep..and a few of branch of SEOUL GARDEN based on de website dear...

    ReplyDelete
  15. Sebenarnye mereka based from singapore.mereka sudah dapat halal cert in singapore. Singapore is one of Halal Body yang diiktiraf oleh JAKIM. As a halal auditor,saya kata Seoul garden ni disahkan HALAL. Di setapak tu, kiatanya dalam proses untuk renewal jadi mereka x letak situ.insyallah setapak pon Halal because mereka ialah chain restaurant, purchasing yang dilakukan juga centrelizd means that all ingredients and raw mats come from the same source. Satu lagi, jika was2 toksah la pegi, cari tmpt yg lain.Insyallah Ianya Halal, Jgn lupa baca bismillah dan jgn lupa ajak saya ke sana. ;).. M.Aqram

    ReplyDelete
  16. Sebenarnye mereka based from singapore.mereka sudah dapat halal cert in singapore. Singapore is one of Halal Body yang diiktiraf oleh JAKIM. As a halal auditor,saya kata Seoul garden ni disahkan HALAL. Di setapak tu, kiatanya dalam proses untuk renewal jadi mereka x letak situ.insyallah setapak pon Halal because mereka ialah chain restaurant, purchasing yang dilakukan juga centrelizd means that all ingredients and raw mats come from the same source. Satu lagi, jika was2 toksah la pegi, cari tmpt yg lain.Insyallah Ianya Halal, Jgn lupa baca bismillah dan jgn lupa ajak saya ke sana. ;).. M.Aqram

    ReplyDelete
  17. Yes..Halalan Toyyiba. Sudah dicertify Jakim.. Ade di http://www.halal.gov.my/v3/index.php/ms/direktori-halal-malaysia/126-direktori-halal-malaysia sila klik link. jgn lupa jemput saya skali ye..saya kaki makan.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks tau incik Akram..insyAllah, nanti nak pegi saye jemput encik sekali..
      hihi..dah lame dah ni tak ke seoul garden..leh la join sama2 saya nanti..haha..dan thanks atas info yag diberikan ye..syukran..

      Delete
  18. BAHASA MALAYSIA ENGKAU MEMANG TERUK!

    ReplyDelete
  19. haha..
    thanks kepada saudara/saudari yang menegur..
    ye saya sedar memang penggunaan bahasa yang teruk dalam blog saya ni,,blog ni hanya sekadar untuk luahan perasaan dan suka-suka saja.maaf ya kalau suadara/saudari daripada golongan bahasa..ayat-ayat yang digunakan dalam setiap entry semuanya berkisarkan penggunaan bahasa harian/bahsa pasar/bahasa pijin/bahasa rojak.. apa pun, teguran anda menyedarkan saya sebagai bakal guru bahasa.terima kasih sekali lagi.tak sangka dapat teguran sebegini,,syukran.

    ReplyDelete
  20. Betul kan yang biasa
    Biasa kan yang betul

    ReplyDelete
  21. tak tau la halal ke haram..pasal tnda halal, sy cek kat direktori halal malaysia (jakim), seoul garden penang ada tersenarai dlm premis makanan yang halal.. bukan apa, kawan dah lm sgt ajk g mkn situ, so google jap.. tp jmpa plak kat sini, (http://kyspeaks.com/2009/06/29/seoul-garden-korean-restaurant-at-sunrise-tower-penang/), dy ckp ada ox, pork belly.. takut jugak, bekas panggang yg sama digunakan.. sbb halal tu bukan dari segi makan or tak ja kan, bnyk aspek lg nk kna tgk, ho3.. sy pn jd serba salah, nak bw kwn g mkn situ or x...

    ReplyDelete
  22. kalau awak da serba salah, jangan makan.syubahah tu..

    ReplyDelete
  23. Omg! Your language..
    Utara ke selatan ni..

    ReplyDelete
  24. huhu.. thanks atas kritikan anda.
    btw, masa entry ni dipos, saya masih baru nak ambil rentak dalam arena blog ni.
    jadi mungkin bahaa agak merapu dan rojak.maaf ya. saya sedar saya bakal guru bahasa dan saya akan cuba pastikan bahasa yang digunaka selepas ini lebih formal.. ape pun, saya memang boleh menggunakan banyak dialek memandangkan saya membesar di empat negeri yang berbeza dialeknya. alor star,kedah. kelantan, kemaman,terengganu, dan sekarang di johor bahru. =)

    ReplyDelete
  25. waala.area gurney penang ada 2 seoul garden..(ak xtau kompeni sama ke)
    satu di dalam gurney plaza dan satu lg di luar gurney plaza - sunrise tower..tmpt brbeza wlpn mmg dekat..
    and yang kate disediakan pork tue yang di luar - sunrise tower..

    pstt:jgn tegor bhasa rojak saya.. :|

    ReplyDelete
  26. thanks dear atas information tu..
    hihi..saya tak kan tegur bahasa rojak awak,saya pon sama saja.=)

    ReplyDelete
  27. nak try la makan sini. seorang kira 26 above ke? tapi seoul garden setia alam city mall tak dapat halal. kl festival ada la. haih

    ReplyDelete

my ♥,,,

Search This Blog

Loading...