follower

Friday, May 11, 2012

..mata plastik = kopi + study..

as salam... 
enjoy cite tika k...........♥

= +
 tajuk entry ni agak plik.
kannn..
hihi.
sebenarnya, 
tubuh rasa agak letih,
tapi gagahkan diri untuk buat contengan sekejap sebelum rehatkan badan.
huhhhh..
semalam susah nak tidur.
minum kopi lagi la ni.
yess.
macam zaman spm dulu-dulu.
cofee super adalah pilihan utama saya (macam duta coffe super da rasa..hahha)
kesaan kopi ni sangat kuat pada saya.
mata boleh jadi macam mata patung.
bak kata cikgu saya, 
mata saya adalah mata plastik.
huhu.
zaman sekolah dulu,
tika akan minum bancuhan 3packet kopi at midnight,
pagi-pagi, bangun.
buat bancuhan 2 packet kopi,
bawa bekal ke kelas.
yesss.
masa nak tido nya mana?
tika pon tak pasti bila masa tika tido,
yang pastinya masa form 5 dulu sampai pegi hospital minta ubat tidur.
(doktor bagi pang atas dahi sebiji.)
haha.
xde, doktor marah la,
nak buat macam mana,
malam nak study punya pasal, 
siang plak nak p blaja,
mana boleh tido dalam kelas,
dan kesannya,
badan susut,
kawan-kawan tegor "eh mu makan kopi kuruskan badan ko?"
ohhh..please la..
tak de masa nak bazirkan duit ke arah itu..huhu.
tapi bila da mai besar ni,
mula fikir,
kesan buruk caffein pada kesihatan.
risau jugak,
untuk masa akan datang.
so,
ubah kan diri,
kurang kan caffein dalam badan,
hanya time-time exam macam ni saja akan amik lebih caffein untuk study,
dan memperoleh mata plastik sehingga jadi macam hari ni,
langsung tak boleh tido sehinggalah selepas pukul 6 pagi tadi.
 balik dari amik slip exam,
terlintas nak tau tentang kesan buruk kopi.
cari punya cari,
jumpa pulak blog sorang saudara yang bercerita tentang kebaikan kopi.
apa lagi.
copy paste la.
hihi.
papepon,
kredit untuk tuan blog kerana kita mempunyai citarasa yang sama,
saya rasala..hihi.

ni sikit tentang fakta yang dicoret di blog beliau.

Dalam penemuan biji kopi, Imam Abul Hasan mendahului Imam Abu Bakr al-Idrus. Sehingga Imam Abul Hasan Aliy adalah penemu biji kopi sedangkan Imam Abu Bakr al-Idrus adalah penyebar kopi di pelbagai tempat.
Beliau menggubah syair mengenai kopi sebagai berikut:

قَهْوَةُ الْبُنِّ يَا أَهْلَ الْغَرَامْ سَاعَدَتْنِيْ عَلَى طَرْدِ الْمَنَامْ
وَ أَعَانَتْنِيْ بِعَوْنِ اللهِ عَلى طَاعَةِ اللهِ وَ الْعَالَمُ نِيَامْ
قَافُهَا الْقُوْتُ وَ الْهَاءُ الْهُدَى وَاوُهَا الْوُدُّ وَ الْهَاءُ هِيَامْ
لاَ تَلُوْمُوْنِيْ عَلَى شُرْبِيْ لَهَا إِنَّهَا شُرْبُ سَادَاتٍ كِرَامٍ
 “Wahai orang-orang yang asyik dalam cinta sejati dengan-Nya, kopi membantuku mengusir mengantuk.Dengan pertolongan Allah, kopi menggiatkanku taat beribadah kepada-Nya di kala orang-orang sedang terlelap.

Kopi selama ini dianggap sebagai minuman untuk menambah tenaga dan menyegarkan orang mengantuk. Benarkah kopi sehebat itu? Kandungan utama kopi ialah kafein, ianya berfungsi sebagai perangsang susunan saraf otak, sistem pernafasan serta sistem pembuluh darah dan jantung. Sebab itu tidak hairanlah setiap pengambilan kopi dalam jumlah wajar, tubuh kita akan menjadi segar, daya pemikiran lebih cepat dan tidak mudah mengantuk. Kandungan kafein dalam 200 gram kopi mencecah 135 mg, berbanding teh yang hanya sekitar 35 mg. Kafein sering kali juga dijadikan salah satu bahan pelengkap pada ubat sakit kepala. Ini kerana, kafein mempunyai kemampuan menyempitkan pembuluh darah ke otak (vasokonstriksi) sehingga pelebaran pembuluh darah di daerah otak yang merupakan penyebab kepada sakit kepala.


Selain itu, kafein juga dapat mengurangkan lemak. Secara fisiologi, tubuh orang yang mengalami kegemukan kurang mampu membakar lemak ketika bersenam berbanding orang bertubuh normal. Akibatnya, tubuh akan membakar karbohidrat sebagai sumber tenaga, sehingga kadar gula darah menurun. Ini adalah penyebab mengapa orang gemuk merasa lapar kembali selepas bersenam dan akhirnya cenderung makan lebih banyak. Kafein membantu memecah lemak menjadi sumber tenaga segera. Tetapi awas! Pastikan kandungan gula didalam kopi tidak terlalu banyak.


nampak tak ape yang tertulis kat atas ni ??
memang kpi terjamin mampu menghilangkan rasa mengantuk.
sapa yang minum kopi boleh tidur lena lagi tu,
memang hampa semua kuat tidoq!.
huhu.
dan kat sini,
tika tau da la kenapa badan tika susut masa dulu,
rupanya kopi pon boleh bakar lemak..
owww...
informasi terbaru untuk tika.
so pasni minum kopi banyak2 la sebab nak kurus, nak cantik time kawin nanti.
ahakkkk...

p/s: untuk info lebih lanjut tentang kopi tengok kat blok saudara jebat arjuna..=)
 

No comments:

Post a Comment

my ♥,,,

Search This Blog

Loading...