follower

Wednesday, June 20, 2012

apam polkadot

as salam and welcome..♥

 semalam tika ada cerita tentang doorgift kan?
ada kan apam polkadot tu?
sebenarnya tika nak buat untuk semua guest,
pape pon,
tapi,
semalam bila discuss ngan dak kelas,
diorang kate,
apam tu just bertahan 2 3 ari je.
alamakkk..
sempat ke tika nak buat sengsorang ni?
da la rumah tika tak de ramai orang..
ayokkkk...
fikir punya fikir,
tika ejas buat apam tu untuk rombongan pihak lelaki,
dan sdara mara n rakan jek.
tapi ti kite tengok la macam mana ye..
 bulan lepas,
tika da google da resepi die.
tapi tak ingat la plak blog mane ni.
lau tuan die ada terbaca,
kredit to her..
hikhik..

ni resepinye..


Bahan-bahan untuk masak apam polkadot ( 50 biji papercup medium )
3 biji telur dari peti sejuk (gred A)
275 gm tepung gandum (anggaran 2 1/2 cawan)
220 gm gula halus (anggaran 1 cawan)
150 ml susu segar/ susu cair (anggaran 3/4 cawan)
3 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil ovalette**
1 sudu kecil esen vanilla
filling blueberry/ strawberry/ apa-apa ikut citarasa yang disukai
pewarna
**Nama panggilan lain bagi ovelette adalah quick 75. Ia berwarna oren atau kuning dan teksturnya seperti gel.Ovalette merupakan pengemulsi atau penstabil yang digunakan untuk membuat kek span dan dan kek-kek yang menggunakan telur sebagai bahan untuk melembutkan kek.
**sudu kecil = sudu teh
**filling ialah inti bagi apam.

Cara-cara penyediaan apam polkadot
1. Masukkan telur, gula dan ovalette ke dalam mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan maksima sehingga kembang dan menjadi putih.
2. Selepas tue, baru campur bahan2 lain seperti masukkan susu, tepung+baking powder (yang telah diayak) dan esen vanilla dan mix lagi dengan kelajuan minimun sehingga sebati.
3. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian,kemudian titiskan pewarna water based mengikut pilihan.
4. Masukkan setiap adunan berwarna ke dalam piping bag.
5. Picitkan adunan ke dalam mangkuk kertas (setengah/separuh sahaja).
6. Letakkan filling secukupnya (nak senang masukkan dalam plastik kemudian picitkan).
7. Picit lagi adunan sama atau warna berbeza sehingga hampir penuh.
8. Last sekali dot-dot kan dengan warna pilihan,kemudian kukus dengan api kecil/sederhana selama 10-15minit atau sehingga masak.